И покрај исклучително строгите епидемиолошки мерки што се на сила низ целата земја, епидемијата на коронавируси во Велика Британија не стивнува и денес се регистрирани 59.937 нови случаи, а 1.035 пациенти починаа. Во Велика Британија, која прва започна со масовно вакцинирање на населението, досега 1,5 милиони луѓе ја примиле првата доза на вакцина за коронавирус.

Од почетокот на пандемијата во Велика Британија, потврдени се 3.017.409 случаи на ковид-19, а според официјалните податоци, починале 80.868 пациенти. Сето тоа е регистрирано само во САД, Бразил, Индија и Мексико.