Поранешниот италијански премиер Матео Ренци изјави дека министрите на неговата партија Италија Вива ќе се повлечат од кабинетот, со што коалициската влада ќе остане без мнозинство во парламентот.

На прес-конференцијата што започна околу 18:20 часот, Матео Ренци ги објави оставките на министрите Тереза ​​Беланова, Елена Бонети и секретарот Иван Скалфарот.

„Минуваме низ голема политичка криза, се соочуваме со опасностите поврзани со пандемија. Наша одговорност е да ги решиме овие проблеми, а не да ги криеме “, рече Ренци.

Ренци претходно се закани дека неговата партија ќе ја остави Владата незадоволна од плановите на премиерот Џузепе Конте да потроши милијарди евра во Европската унија за да и помогне на економијата.