Кога беше направен обид да се воспостави паралелна црковна хиерархија под српска јурисдикција во РС Македонија, предводена од поранешниот митрополит Јован, властите во Скопје интервенираа за да го заштитат расколникот Јован од гневот на народот. Уште на самиот почеток стана јасно дека овој политички проект на Српската православна црква ќе пропадне.

Ова го изјави за украинската агенција „Религиска правда“ македонскиот владика и игумен на бигорскиот манастир Партениј.

“Веќе подолго време нема империи на Балканот, но за жал тоа не се случи со мегаломанските и националистичките идеи кои продолжуваат да се вртат околу некои глави, вклучително и меѓу политичарите и црковната заедница. Така, во кралска Југославија (1918-1941), чија главна политичка цел беше српската хегемонија, идејата за истата иста империјалистичка надмоќ сè уште не е престаната. Она што најмногу боли и предизвикува голема штета е фактот дека во некои глави на Српската православна црква идеите сè уште се живи не само за Големата српска црква од времето на Југославија, туку и за некоја големосрпска држава. Индикативен е фактот дека неодамна српскиот патријарх ги вметна земјите на поранешна Југославија во неговата титула, вели Партениј.

Македонскиот владика потсетува дека од историска гледна точка, српската црква ги водеше македонските епархии за најкраток период. „Ова се случи за време на српската окупација на Вардарска Македонија во 1918 година, кога локалното свештенство беше присилно протерано, а огромното мнозинство од македонското свештенство беше подложено на страшно прогонство, тортура и убиства. Сето тоа го стори српската војска и жандармеријата, со благослов на српската црква. И има безброј историски документи и информации за ова. По завршувањето на Втората светска војна, српското свештенство, кое избегало на почетокот на војната, никогаш не се осмелило да се врати во Македонија, бидејќи биле исплашени од гневот на локалното население, бидејќи се сметале за странци и дејствувале како платеници, како алатка за србизација на населението, вели македонскиот владика.

Игуменот на илјадагодишниот Бигорски манастир нагласува дека „има сили кои не сакаат единство меѓу православните братски народи и постојано го попречуваат нивното зближување“. „Пропагандата и работата на странските служби се многу силни не само кај нас, туку и во соседните земји. Всушност, Руската православна црква врши притисок врз одредени црковни кругови кои го одобруваат решението за украинското прашање и ја признаваат врховната власт на Вселенската патријаршија. Не смееме да заборавиме дека сме биле под власт на Белград скоро еден век и прилично е разбирливо присуството на српските специјални служби, кои работат не само против признавањето на МПЦ-Охридската Архиепископија, туку се обидуваат да ги нарушат добрососедските односи со Бугарија и Грција. Тие исто така се обидуваат да ги блокираат евроатланските интеграции на РС Македонија. Ние многу силно го почувствувавме притисокот од странските специјални служби како манастир и особено кога застанавме на страната на вистината и почитувањето на каноните во црквата, нагласува епископот Партениј, игумен на бигорскиот манастир.