Митрополитот Загребски и jубjански Порфириј беше избран за нов патријарх на Српската православна црква.

Редовното собрание на Српската православна црква се одржува неколку месеци порано оваа година за избор на нов патријарх, по смртта на патријархот Иринеј, кој почина како резултат на болест предизвикана од коронавирус во ноември 2020 година.

Оттогаш па се до овие избори, со престолот на Српската православна црква владееше епископот Дабро-Босна, Златоуст, заменик, кој ќе служи на денешната литургија;

Овој избор на поглавар на Српската православна црква е проследен со одредени преседани и полемики, меѓу кои најважни се оние поврзани со локацијата на изборите (за прв пат надвор од Патријаршијата) и местото каде ќе бидат сместени епископите пред изборите.);

Бискупот Лаврентије од Шабац, кој вчера беше хоспитализиран поради неодредени здравствени проблеми, не е присутен на изборите. Лаврентије им ги отстапи своите два гласа на Иринеј Буловиќ и епископот на Зворник-Тузла, Фотија. Владиката Максим, освен него, вчера беше хоспитализиран, поради сомневање за коронавирус.