Поранешниот косовски политичар Азем Власи смета дека српскиот претседател Александар Вучиќ би ја признал независноста на Косово ако за возврат ја добие Република Српска.

Тој посочи дека Европската унија е само медијатор во дијалогот меѓу Косово и Србија, додека Соединетите Американски Држави ќе играат клучна улога во успешното завршување на овој процес.

Власи смета дека евентуалната автономија за северот на Косово, актуелна во нон пејпер документите, е неприфатлива и штетна за Србите јужно од Ибар.

Овие нон-пејпери се всушност брошури за провокации и ние во регионот лесно се лепиме до тоа. Нешто што нема автор, адреса, компанија, сериозна политика и политичари не го сфаќа сериозно. Застапувањето за автономија на северот на Косово е всушност идеја за раздвојување на тој дел од целото Косово, а тоа би било најголема штета за косовските Срби затоа што повеќето од нив живеат во други делови на Косово. Нема автономија со четири мали општини и нешто повеќе од 30.000 жители .Таквите идеи се глупости и си играат со судбината и опстанокот на косовските Срби во областите каде што живеат. Косово нема да го прифати тоа и еве нови проблеми и конфликти, повторно на штета на Србите, рече тој во интервју за Косово онлајн.

Политичарот посочува дека, ако дијалогот меѓу Белград и Приштина продолжи во јуни, тоа ќе бидат прелиминарни разговори и дека ништо конкретно нема да се случи.

Тие ќе разговараат за тоа како да се продолжи дијалогот и што да се вклучи во него. Ќе се наведе дека позициите на двете страни се подалеку од порано, што укажува на потешкотии во продолжувањето на дијалогот. И по тој состанок, Курти и Вучиќ ќе им се обраќаат на нивната јавност преку медиумите. Курти ќе зборува. Принципите врз кои ќе се води дијалогот и непопустливоста на Косово, Вучиќ за притисокот врз Србија и како тој не дозволува Србија да биде понижена. Тој ќе ја обвини Приштина дека не се подготвени за компромис, рече тој.

Власи посочува дека епилогот од дијалогот меѓу Белград и Приштина ќе биде некаков конечен договор.

И тој договор не може да се смета за конечен ако нема заемно признавање. Ако Србија ги признала петте нови држави што се појавија од поранешната заедничка држава Југославија, вклучително и Црна Гора во 2006 година, не е јасно зошто не би го признала Косово. Србија не може повеќе да влијае на статусот на Косово како држава на кој било начин, а ако работи само да му наштети на Косово, тоа само им штети на добрососедските односи, а за косовските Срби би било подобро ако Косово и Србија се во добрососедски односи.

Тој посочи дека идејата за можни компромиси треба да се разјасни.

Вучиќ постојано зборува за тоа, за некое компромисно решение, без никогаш да разјасни што сака да каже со тоа. Каков вид компромис, за кои прашања и што треба да значи. Тој свесно не го објаснува тоа, бидејќи очекува шанса или понуда од некаде за ентитетот Република Српска да се се оддело од БиХ и да се приклучи на Србија, па да испадне дека Србија сепак добила нешто, а потоа може да се откаже од Косово. А на Косово сака само заедница на српските општини и екстериторијалност на манастирите и имотот на Српската православна црква, рече Власи.