Поради заштита изборите се решение, а датумот е завршена работа, тие ќе се случат на 5 јули за да добиеме функционална влада. Проблемите што ги прави Наќе Чулев мора да ги оставиме зад нас – рече Заев.

Претседателот на СДСМ Зоран Заев вчера најави дека изборите ќе случат на 5 јули за да се стави крај на проблемите што ги прави министерот за внатрешни работи Наќе Чулев, а партијата повторно го обвини министерот дека врши саботажа на борбата со коронавирусот затоа што по негов налог полицијата не ги казнува несовесните граѓани што го загрозуваат јавното здравје.

– Поради заштита изборите се решение, а датумот е завршена работа, тие ќе се случат на 5 јули за да добиеме функционална влада. Проблемите што ги прави Наќе Чулев мора да ги оставиме зад нас. Нема нови аргументи за нови економски мерки, а со тоа ни оправдување за нова вонредна состојба. Затоа изборите ќе бидат 22 дена по завршување на вонредната состојба – рече Заев.

Тој додаде дека сите нови бројки на заразени се од времето кога имаше полициски час и дека  смета дека оти таа рестрикција не треба повторно да се воведе, затоа што вирусот ќе трае и во 2021 година и затоа сите треба да ги почитуваат мерките за заштита. Заев го обвини Чулев дека дозволил непочитување на мерките и препораките и со тоа го загрозил здравјето на граѓаните.

– Овие денови ги гледаме последиците од оваа неодговорност, имаме нов број новозаразени од вирусот. Но, здравствените институции имаат капацитет и ќе се справат со оваа ситуација – рече Заев.


Напишете коментар