Министерот за здравство на Србија, Златибор Лончар, предупреди дека утрово во Белград нема слободно место во болниците за пациенти со ковид-19.

На седницата на Собранието, на која се разгледуваат измените и дополнувањата на Законот за заразни болести, Лончар изјави дека вчера биле отпуштени 250 ковид пациенти, но дека 600 морале да бидат примени во болниците во последните 15 часа.

Никој не остана без надзор, но дел од пациентите се во болниците низ Србија, рече Лончар, додавајќи дека се отворени нови капацитети, како и дека капацитетите во бањите се претвораат во болници.

Лончар посочува дека ретко кој систем функционира на таков начин што може да се грижи истовремено за сите граѓани затоа што илјадници луѓе се вклучени секој ден, и дека мора да бидат згрижени пациенти кои не се позитивни, но страдаат од други болести кои не престанале да постојат.

Тој посочи дека суштината е во тоа што граѓаните мораат да се откажат од некои работи на кои се навикнати одреден временски период и истакна дека најголемиот проблем, кога станува збор за инфицирањето, е на прослави, забави и настани со многу луѓе, каде што не се носи никаква маска, и музиката е гласна, па луѓето шепотат едни на други во увото.

Според Лончар, на тој начин, вирусот најмногу се пренесува, а целта на државата е да го намали бројот на заразени лица.

Како што додаде, пред неколку дена беше потребно да се воздржат од непотребни контакти 10 дена, а сега, со оглед на тоа дека ситуацијата се влоши, потребни се најмалку две недели.

Колку побрзо започнеме со тоа, толку побрзо Србија ќе излезе од ова, рекол министерот за здравство.

Лончар вели дека ситуацијата со короната трае предолго и дека на сите им е јасно дека трпеливоста е помала отколку на почетокот, но тој посочува дека без оглед на фактот дека никој не сака да казнува, не може на друг начин да се заштити здравјето и здравствениот систем и тоа поради пет проценти неодговорни граѓани.

Нема капацитети во ниту една земја што можат да ги прифатат сите луѓе доколку се однесуваат неодговорно и истовремено се инфицираат. Не смееме да се релаксираме, вели српскиот министер, затоа што повеќе луѓе умираат во некои соседни помали земји отколку во Србија. Не можеме да бидеме опуштени, вели тој, бидејќи ако се однесуваме така, ќе влеземе во таква ситуација. предупреди Лончар.