Нов црн рекорд по бројот на смртни случаи е забележан во Бугарија каде 23 лица ја загубија битката со болеста, со што вкупниот број на жртви достигна 915 лица.

Новозаразени се 587 луѓе од извршени 4.320 ПЦР-тестови. Во болниците се хоспитализирани 1.221 заразено лице, а 65 од нив се сместени на одделенија за интензивна нега.

Вкупниот број на активни случаи е 8.099.

Во однос на бројот на заразени, главниот град е со 173 случаи, а по него следат Пловдив со 56 и Благоевград со 51.