Претседателот на државниот институт за статистика (Истат), Карло Бјањардо, проценува дека оваа година во Италија ќе има околу 700 илјади мртви, скоро сто илјади повеќе од минатата година.

Italija

„Тоа е како бројот на жртви во војната, последен пат во Италија беше забележан таков број на смртни случаи во 1944 година“, изјави Блањардо за телевизијата РАИ.

Весникот „Ил Фато Котидијано“ коментира дека неговите зборови ја потврдиле споредбата што новинарите и научниците често ја користат кога пишуваат за вирусот корона, како што е „војната против пандемијата“ и слично.

„Ако некој умре (од ковид), се плашиме“, а значењето е „па што“. Неговите зборови предизвикаа вистинска бура на негодување, осуда и саркастични коментари на социјалните мрежи, а видеото каде зборува Гузини се шири на социјалните мрежи.

Неговото извинување не беше доволно за да се замолчи скандалот, па Конфиндустриа официјално ја започна постапката за утврдување дали Гузини, како член на Конфиндустрија, ги прекршил етичките и моралните правила на федерацијата.