Д-р Мирсад Пецо, кандидат за СДА за градоначалник на Травник, кој почина во неделата наутро, од последиците од коронавирусот, во неделата навечер освои 8220 гласа на изборите. Тоа е убедлива предност пред второпласираниот Горан Пејаковиќ, кој има 5.412 гласови.

Пецо беше хоспитализиран со денови поради влошено здравје предизвикано од пандемија со коронавирус. Неговата состојба нагло се влоши пред неколку дена. Но, и покрај сите напори на лекарите, тој на крајот почина.

Премиерот на среднобосанскиот кантон, Тахир Лендо, за медиумите потврди дека почина кандидатот на СДА за градоначалник на Травник, Мирсад Пецо.

Околу 13 часот ми рекоа дека др. Пецо за жал почина, рече Лендо.

Д-р Пецко почина на денот на изборите од ефектите на коронавирус во болницата во Травник.

Изборниот закон, вели премиерот, не ги познава ваквите ситуации.

Изборниот закон досега не признаваше такви ситуации, сега не знаеме што ќе се случи. Одлуката ќе ја донесат ЦИК и надлежните органи, па затоа ќе видиме – рече Лендо.