Кога италијанскиот финансиер Рикардо Гуалино започна со изградба на палатата во Сересето, со скоро 150 соби, во 1910 година, тој сигурно не се надеваше каква ќе биде целта на таа зграда неколку децении подоцна.

Не само што е пример зана неоготскиот архитектонски стил, што е класичен за Пиемонт и Ломбардија, туку во 80-тите години на минатиот век служеше како лабораторија за производство на хероин. Сè уште се смета за најголема лабораторија за дрога пронајдена во Европа и се наоѓа на околу 50 км од Торино.

Замокот го украсувал Сересето со векови, но бил целосно уништен во 17 век.

На почетокот на 20 век, Гуалино сакаше да изгради нов замок, што успеа и во тоа. Сепак, во 1931 година, Гуалино беше осуден од фашистите за измама и лажно прогласување банкрот, па неговиот имот беше конфискуван. Замокот тогаш смени многу сопственици, а потоа стана сопственост на компанијата на Карл Мерет, сепак, во 2014 година, таа компанија прогласи банкрот, па денес се бараат нови сопственици.

Сепак, најинтересно е што се случило во 80-тите години на минатиот век.

Во јуни 1980 година, полицијата откри една од најголемите операции за трговија со дрога од Втората светска војна. Уапсени се вкупно 17 лица, а полицијата пронајде 4 хемичари зад блиндираната врата во палатата.

Лабораторијата беше поставена во гостинската соба и во кулата на замокот.

Како што беше напишано во тоа време, тие имаа толку многу супстанции и материјали потребни за производство на еден тон хероин со извонредна чистота. Уапсен е и тогашниот сопственик на палатата.

Меѓутоа, не само дрога била пронајдена во замокот. Кога бил пробиен еден ѕид, беше пронајден ковчег во кој имаше телото на дете.

Иако беше напуштена со децении, палатата Сересето ја задржа својата убавина, иако на поголемиот дел од ентериерот сè уште му треба сериозно обновување.