Ова го потврди министерот за култура, млади и спорт во владата во заминување во Приштина, Валона Думоши, кој рече дека наскоро ќе бидат подготвени сите потребни документи за апликација до УНЕСКО.

  • На мое големо инсистирање, започнавме со список на духовно наследство со цел да го истакнеме нашиот најубав дел и да го направиме зашитетно . Ние мора да се подготвиме како држава за апликацијата за УНЕСКО. Минатиот пат, не влеговме со многу малку гласови, но добивме добра лекција, дека како институции одвнатре, мора да се ангажираме да го придвижиме процесот напред – изјави претседателот на Валона Думоши за приштинските медиуми.

Таа е убедена дека многу брзо ќе ги подготват сите досиеја и ќе ги проследат до УНЕСКО.

  • Тоа е исто така политичко прашање и би сакал меѓународните да помогнат во овој процес, како Косово со богато културно наследство – изјави Думоши.