Шефот на Руската агенција за фитосанитарен надзор, Ана Попова, рече дека во Русија не циркулира кинескиот корона вирус, туку европската варијанта на вирусот.

Како што рече таа, Русија доста успешно го надмина првиот бран на вирусот.

„Тестовите и мерките за реакција беа развиени брзо, а на патогенот не му беше дозволено да навлезе од Кина. „Дури и денес, со максимална одговорност можам да кажам дека вирусот директно увезен од Кина не циркулира во Русија“, рече таа на седницата на Координативниот совет на Комесаријатот за човекови права.
Таа додаде дека нема основа да се тврди дека вирусот ќе исчезне до пролетта, но дека ќе ослабне.

Попова исто така вели дека вирусот полека добива сезонски карактер, како и другите сезонски типови на вируси.

Најверојатно ќе се појавува секоја година во текот на студениот период од годината.