Американската фармацаветска компанија Модерна ја заврши првата фаза клинички испитувања за вакцина против новиот коронавирус, соопшти синоќа медициското списание The New England Journal of Medicine.

Во правата фаза од испитувањата со пробни вакцинации учествувале 45 здрави луѓе на возраст од 18 до 55 години. Поделени на групи од по 15, поединците примиле пробни вакцини mRNA-1273 во разни дози – од 25, 10 и 250 микрограми.

Потоа, кај учесниците од сите три групи се создале антитела од коронавирус пропорционално со дозата на вакцината. После 28 денови била изведена втора вакцинација по што бројот на антителата се зголемил.

извор : https://alsat-m.tv/


Напишете коментар