Кирил Димитров, првиот човек на Рускиот фонд за директни инвестиции, се осврна на тешкотиите со кои се соочи компанијата „АстраЗенек“ при испитувањето на вакцината против корона вирусот и објасни како руската вакцина Спутник V ги избегнува тие проблеми.

Драго ни е што компанијата „АстраЗенек“, која работи на тестирање на вакцината против вирусот корона, продолжи со испитувањата, вели тој.

Во исто време, прекинот на тестирањето јасно покажа погрешен пристап, бидејќи многу земји се потпираат единствено на нови и непроверени платформи за да направат вакцини за масовна употреба, вклучително и употреба на аденовирусни вектори кај мајмуни или mРНК технологија.

Повеќепати разговаравме за потенцијалните ризици од оваа нова технологија и ги споредивме тие ризици со вакцината Спутник V, која се базира на добро проучена платформа со вектор на аденовирус кај луѓето, и за која се докажа дека е безбедна и ефикасна.

Во исто време, во САД и Западна Европа, докажаната и безбедна платформа на аденовирусни вектори кај луѓето е застапена само со 15 проценти.

Кирил Димитриев рече дека најголемата американска компанија специјализирана за истражување на лекови (КРО) ги советува руски лекари во третата фаза на клиничко тестирање на вакцината за корона вирусот Спутник V.

Тоа е важен факт за кој претходно не сме разговарале: меѓу другото, најголемата американска компанија е еден од главните консултанти за клинички испитувања во Москва. Според тоа, не само што учествуваат руски компании, туку и американската компанија гледа дека сè е во согласност со најдобрите светски стандарди , рече Дмитриев.