Два настаниот ги разбрануваа страстите кај ветераните на УЧК во последните два дена.

Претседателот на организацијата на воените ветерани на УЧК, Хисни Гуцати, побара од премиерот на Косово, Авдулах Хоти, да стави крај на дијалогот со Белград или тој ќе се соочи со протести секој ден.

Гуцати му се заканува на премиерот со протести поради апсењето на поранешните припадници на ОВК од списокот што Србија го испрати до Интерпол. Тој на својот профил на Фејсбук објави дека апсењата на ветерани на ОВК, според списокот што Србија го испрати до Интерпол, претставуваат кршење на човековите права.

Неодамнешните апсења на ветерани на ОВК, според новиот список на Интерпол, испратен од страна на Србија, претставуваат кршење и на човековите права и слободи од Интерпол, но и од органите на правдата кои априори го одобрија овој список, без никаква основа, само по барање на Србија – напиша Гуцати.

И вториот настан се случи вчера во селото Качарево.

Припадниците на КФОР, од регионалната команда Исток, спроведоа синхронизирана патрола со колегите од српската армија на административната линија кај селото Ходоновце, во општина Каменица, објави КФОР.

Тоа предизвика бура во косовската јавност за упад на 11 припадници на српската жандармерија“ во селото Карачево.

Пратеникот од Самоопределување, Мефаиљ Бајчиновци објави видео од Карачево кај Каменица, во кое тврди дека наводно српската жандармерија влегла во тоа место, повикувајќи ги косовските безбедносни институции „итно да реагираат за да ги заштитат граѓаните, суверенитетот и територијалниот интегритет на таканареченото Косово“.

Некои медиуми објавија и известување од страницата на Фејсбук наречена „Ослободителна војска на Косово“, во која се повикуваше на заминување и протест во Карачево, предупредувајќи дека доколку Косово не преземе мерки за тоа што се случува во Карачево, тогаш тие можат да добијат одговори како 1998-1999 година “.

Селото Карачево се наоѓа во граничната зона помеѓу Косово и Централна Србија, во општина Косовска Каменица, во регионот на Гнилање, а граничните линии во овој дел претходно биле регулирани меѓу Република Србија и Македонија.

Дел од патот до ова село се наоѓа на територијата на централна Србија. Според кумановскиот договор, патот не е надгледуван од Косовската полиција, туку од КФОР.


Напишете коментар