Хрватскиот вицепремиер Борис Милошевиќ изјави денес дека последниот земјотрес го погоди можеби најразорниот регион на Хрватска, додавајќи дека, покрај тоа, има информации дека кружат луѓе на теренот обидувајќи се да профитираат во оваа ситуација.

“Луѓето не сакаат да го остават своето богатство. Добив информација дека земјоделците купуваат земјоделски култури низ селата, нудејќи пари далеку под пазарната цена за да го купат својот тешко заработен добиток од луѓето. За мене, тоа е еднакво на чисто воено профитерство”, рече тој. Милошевиќ апелираше и до луѓето кои имаат добиток да не ги продаваат.

Тој потсети дека Министерството за земјоделство испрати 50 службеници на терен да ги посетуваат домаќинствата што имаат добиток и да ги советуваат да не ги продаваат, туку да ги контактираат.