Австралиските војници од денес се распоредени на улиците на најголемиот австралискиот град Сиднеј за да се обезбедат дека позитивните лица на коронавирус го почитуваат карантинот.

Околу 300 војници пристигнаа во Сиднеј на барање на државната полиција на Нов Јужен Велс.

Тие ќе достават пакети со храна и ќе проверуваат од врата до врата дали се почитува карантинот. Мерките за затворање ќе бидат во сила во Сиднеј во наредните пет недели и треба да траат до крајот на август.

Градските власти се обидуваат да го спречат ширењето на варијантата на делта на коронавирусот, со повеќе од 3.600 случаи регистрирани од средината на јуни.

Во градот Бризбејн во државата Квинсленд, властите одлучија дека ограничувањата ќе останат на сила.

Австралија имаше повеќе од 34,000 случаи на заразени од коронавирус и 925 смртни случаи.