Четворица камерунски војници беа осудени на десет години затвор за убиство на две жени и две деца во 2015 година. Злосторствата биле снимени, а тоа видео вртоглаво се проширило во текот на 2018 година и покажува како биле застрелани жртвите.

Владата првично соопшти дека снимката е „лажна вест“, но подоцна уапси седум војници, пренесува Би-Би-Си.

Истрагата спроведена од новинари на Би-Би-Си во Африка покажува дека инцидентот се случил во село на крајниот север на Камерун, а биле идентификувани тројца војници кои го повлекле активирањето.

Како што покажува снимката, војниците ги обвинуваат жените за соработка со Боко Харам, терористичка организација со седиште во соседна Нигерија, која често ги префрла своите активности преку границата.