Звукот на дрвјата што ги носеше водата во куќите го разбуди утрово околу пет часот, Владимир Алексиќ од Пировац, кој спиеше во неделата навечер во својата викенд куќа во селото Рсовци.

„Мислев дека е грмотевица“, рече Алексиќ, чија летна куќа е оддалечена околу триесетина метри од реката.

„Електричната енергија се изгаси, мостот беше сериозно оштетен, загрозениот добиток беше евакуиран во неколку делови од селото, како и 40-50 лица“.

Делови од Лесковац, Власотинце и околните села, места околу Ниш и Прокупље, вклучително и општините Доjeвац и Зитораѓа каде е прогласена вонредна состојба, како и некои населени места во Пирот и неколку села во подножјето на Стара Планина, утрово се разбудија со паника.

Врнежите продолжуваат алармантно е и во големите градови каде што надлежните се спремни за секаква катастрофа.