Претседателот рече дека не планира да бега од Србија, ниту да оди никаде, како што наведуваат тие медиуми.

  • Учам напорно секогаш кога можам и веќе имам положено неколку испити на тренерската школа. Не планирам да одам никаде и ќе видите, по промената на владата, тие нема да можат да најдат ништо за мене, па дури и ќе се посветат на мојата работа – вели Вучиќ.

Претседателот посочи дека многумина кои биле поштедени од учество во конфликтот , сега повикуваат на насилство.

  • Дозволивме премногу да ги почитуваме демократските принципи. Тој упад и палење на Собранието нема да се повтори, и оние кои беа жртви на малтретирање на училиште, па сега сметаат дека се нешто битни фактори . Не тие реба да ги лечат своите комплекси – изјави Вучиќ.

Претседателот се осврна и на лажната елита која се определила да биде паметна и ја поделила Србија.

  • Тие се паметни затоа што украдоа 700 милиони евра, а ние сме глупи, без заби, заостанати затоа што не сме украле. Никој нема да ја преземе власта во Србија насилно, особено не лажните елити кои се прогласија за паметни, но всушност се целосно неписмени, но во суштина се тешки крадци – рече Вучиќ.

На крајот од своето обраќање, претседателот им посака на сите среќна и успешна работа и најави дека ќе им се заблагодари на сите за Состанокот на државите и ќе им оддаде почит на оние кои не ја добија таа чест по овој повод.

  • Важно е да ви кажам дека конфликтот во Карабах покажува дека замрзнатиот конфликт може да ескалира во секој момент. Ситуацијата околу Косово и Метохија денес не е подобра за нас, ниту ќе биде полесно во наредните месеци. Не смееме да ги оставиме нашите деца со замрзнат конфликт. На Кавказ, видовме дека светот, освен најавите, не е подготвен да реагира. Беше очигледно дека рамнотежата на силите во светот се смени и дека на никој не може да му се верува. Затоа ќе работиме на понатамошно зајакнување на нашите одбранбени капацитети и нашата армија – рече Вучиќ.

Тој ја предупреди јавноста дека може да ни се случи конфликт, како и дека Србија ќе стори сé за да ги продолжи преговорите и да спречи вакво сценарио. Но доколку дојде нема да се криеме , ќе одговориме дупло на нината провокација .