Српксиот претседател, Александар Вучиќ рече дека добил официјално известување дека Грција има намера да ги унапреди своите односи со Приштина на ниво на канцеларии.

Ќе ги унапреди односите на ниво на политички директори. Вучиќ додаде дека верува во пријателството со Атина и дека нема да одат чекор понатаму – во признавањето на самопрогласената независност на Косово.

Александар Вучиќ, во изјавите за медиумите по средбата со патријархот и владиците на Српската православна црква, членовите на Архиерејскиот Сабор, рече дека Грција пред повеќе години, кога Приштина воведе даноци на стоки од централна Србија, им даде можност да отворат свои трговски канцеларии.

Во петокот официјално бевме информирани дека тие ќе ги подобрат односите со Приштина на повисоко ниво, на ниво на политички директори, што е највисока можна личност до ниво на министер, објасни Вучиќ.

Вучиќ рече дека ќе ја моли Грција тоа да не се случи, затоа што следниот чекор е признавање на независноста.

Според него, ова е проблем, бидејќи тоа покажува дека Европа кога станува збор за Косово и Метохија би можела да биде обединета против интересите на Србија, а исто така и поради фактот што тоа е во спротивност со меѓународниот правен поредок.

Тој рече дека постои дополнителна опасност другите земји да бидат под притисок да го сторат истото.

Потоа, вели тој, би биле постигнати билатерални договори, каде трета земја би ја претставувала Приштина во меѓународните организации, а со тоа ќе стане дел од НАТО.

Ситуацијата е многу тешка за нас. Го поканивме грчкиот амбасадор на разговор, но не презедовме никакви мерки, затоа што веруваме во пријателство и се надеваме дека нема да оди со понатамошни мерки и приближување, потенцира Вучиќ.

На прашањето дали добива уверувања дека Грција нема да ја признае независноста на Косово, тој рече дека добива такви уверувања секој ден, но дека фактите покажуваат дека тие „го зголемуваат нивото на нивните односи“, како што велат, со Косово.

Најавено е дека грчкиот министер за надворешни работи, Никос Дендиас, ќе ја посети Приштина на почетокот на јуни и дека ќе се состане со политичкиот врв на Косово.

Тој исто така рече дека не станува збор само за една земја, затоа што тогаш ќе има притисок врз другите земји кои не ја признаа самопрогласената независност на Косово.

Во следниот период, очекувам повеќе посети на Белград, и сè што ќе работи ќе биде притисок. Исто така, ќе има обиди да се обезбеди независност на Косово преку регионални иницијативи. Ќе нудат некои решенија што изгледаат добри на прв поглед, но де факто признавањето лежи зад тоа, рече тој.