Ги молам луѓето да ја слушаат својата држава, бидејќи ние ќе постапиме одговорно и ќе ги земеме оние вакцини што ќе бидат регистрирани, рече претседателот на Србија, Александар Вучиќ, во врска со коментарите што се шират на социјалните мрежи во врска со вакцинацијата.

Повеќе не можам да слушнам дека земјата е квадратна, дека луѓето умираат од вакцини по шест месеци. Никој нека не се лути, но многу лудаци мислат дека станаа многу важни откако социјалните мрежи постојат и ги уништуваат животот на луѓето и иднината на младите, рече тој Од Вучиќ беше побарано да ги коментира контроверзните мислења за вакцините и дали тие ќе бидат задолжителни.

Вучиќ вели дека доколку некоја од сериозните земји ја регистрираат вакцината, ние ќе ја купиме и ќе ја дадеме, како и дека за нејзино примање прво ќе се разговара со здравствените работници, армијата, полицијата и комуналните компании.

Ако не сакате да ја примите, немојте, рече тој, додавајќи дека би било фер да кажат дека ако се разболат од короната, нема да одат во болница.

Тој забележува дека досега имало многу кои биле примени во болницата, па подоцна изјавиле дека не биле во право.

Им благодарам за тоа. Но, зборувам заради оние лажговци и измамници на социјалните мрежи кои знаат да лажат и да ги измамат чесните луѓе, а некои од нив може да доведат и до смрт со неодговорно однесување, истакна Вучиќ.

Тој посочи дека Србија сè уште не ги земала вакцините, бидејќи тие сè уште не се регистрирани во нивните земји

Не можете да и кажете на Кина, Русија или Америка кога тие регистрираат дека вакцината не е валидна. Не е реално, но штом се регистрираат, ние се бориме и нарачуваме количини, истакна Вучиќ.

Тој рече дека борбата против короната ќе продолжи со вакцинирање и поголемо тестирање, ги повика луѓето да се борат за себе, и им се заблагодари на лекарите низ цела Србија, бидејќи, како што рече, тие се херои.