Оние што мислеа дека ќе не вратат во времето на 2000-тите и „Земунскиот клан“ беа грубо измамени, рече вчера претседателот на Србија, Александар Вучиќ и посочи дека претстои тешка борба против организираниот криминал и корупцијата, што мора да се направи брзо и ефикасно. Таа борба, како што рече, подразбира пресметка со мафијата, но и со мафијашка поддршка во државните структури.

Вучиќ исто така прецизираше дека знае дека мафијашките структури немаше да бидат мафијашки и не можат да работат без одредена странична поддршка на одредени државни структури.

Време е да дознаеме. Ќе ги откриеме сите тие групи и нивните работи и ќе видите какви резултати ќе имаме, рече Вучиќ и ги повика обвинителството и другите институции да си ја завршат својата работа, нагласувајќи дека партиската припадност никогаш не смее да биде важна.

Резултатите од пресметката со мафијата, апсењето на криминалци и нивни соработници во државните институции ќе бидат видливи, како што дознава српски Телеграф, пред крајот на годината. Меѓу другото, вчера беа уапсени 28 лица, вклучувајќи ги и поранешните претседатели на општините Пријепоље и Ариље, и двајцата од редовите на партијата на Вучиќ.

Слушнав разни приказни дека државата контролира одредени криминални групи, граѓаните ќе видат само колку брзо државата ќе ги открие тие мафијашки групи и нивните работи. Не е едноставна борба, тешка е борбата, но мора да биде брза и ефикасна.

Треба да се проверат сите луѓе, како што истакна тој, од Претседателот на Републиката, судии, претседатели на општини, директори на јавни претпријатија.

А, мафијашите и нивните соработници во државниот апарат се во жестока паника, како што неодамна напиша српски Телеграф, особено откако Вучиќ отворено и објави војна на мафијата и рече дека криминалната банда, и клановите што ќе се повикаат на државата ќе рекетираат, ограбуваат, убиваат, ќе ја растури со директен удар во главата. Премиерката Ана Брнабиќ истакна дека резултатите од таа борба ќе се видат до крајот на годината.