Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, рече дека некој многу попаметен и поитар од него го смислил нон-пејперот за Косово и Метохија.

Тој додаде дека тој е некој кој е запознаен со односите на Балканот и дека се „вмрежните интересите“ и на Србија и на Албанците.

Го прочитав нон пејперот минатата вечер кога се вратив од Брисел, таа хартија е составена од некој што е многу попаметен, многу попаметен од мене, многу поитар. Гледам дека сите негираат, но овој вториот нон пејпер ми донесе поголема загриженост отколку првиот, рече тој.

Тој додаде дека овој нон пејпер е измислен од некој што е многу паметен.

Една клучна работа е во тој документ е признавањето на независно Косово, што е ужасно, еве ви вам 90 проценти од работите што се помалку важни, но најважната работа оди кај нас, рече тој.

Многу работи им биле дадени на Србите тука, вели тој и предупредува дека една клучна работа е во тој документ е признавање на независно Косово, што е страшно.

Како што рече тој, околу 50 луѓе во светот се занимаваат со прашањето на Косово и се сомнева во една личност.

Таа е фантастично паметна жена, бидејќи мислам дека никој друг не можеше да го состави и да го направи тоа, рече тој, додавајќи дека за политичките мотиви допрва ќе се разговара.

Признавањето на независноста е неприфатливо, рече Вучиќ, но додаде дека сето тоа не било пуштено во етерот баш така.

Никој сè уште не ни го покажа тоа, но ќе видиме. Не сакам да прејудицирам. Не можам да ги поднесам реакциите што следат за пет секунди и веднаш да кажам дека сето тоа е неприфатливо, истакна Вучиќ и додаде дека полека ќе се гледа сè и ќе се анализира, како и ќе се види дали се оправдани неговите сомневања за таа личност.

Тој рече дека дијалогот ќе започне дури на 15 мај и дека експертите од целиот свет ќе истрчаат да кажат не или да.

Да потсетиме, приштинска Коха ја објави веста како ексклузивна дека тие го поседува документот или таканаречениот нон-пејпер за промена на границите на Балканот.

Приштинскиот весник тврди дека познатиот документ за кој се зборува во регионот е составен од Франција и Германија и дека е наменет за продолжување на дијалогот меѓу Белград и Приштина и тој обезбедува рамка за понатамошни преговори.