Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, изјави дека Србија има 1.500 слободни респиратори, а во врска со вестите што ги пренесе АФП дека Љубиша Ѓуриќ починал затоа што нема респиратори, тој рече дека за тоа ќе зборува премиерот Ана Брнабиќ.

Вучиќ коментираше дека „само слаба Србија е доволно добра, и дека секоја друга не е пожелна“.

Во моментот имаме 958 неотворени респиратори во магацинот во Крњешевци, 72 ни пристигнуваат за 24 часа, односно 1.030 респиратори кои се неотпакувани. Утрово 205 пациенти биле на респиратори, а ние сè уште имаме 400 слободни респиратори во болниците, изјави Вучиќ.

Севкупно, како што рече, во Србија има 1.500 слободни респиратори, наведувајќи дека државата има обезбедено респиратори, иако, како што вели, имало критики дека нема потреба од тоа бидејќи Ковид ќе биде поразен лесно и брзо.

– Сега е јасно дека имало потреба, затоа ние ќе градиме болници во Белград и Крушевац – рече Вучиќ пред новинарите во Бања Лука.

Тој вели дека имал неодамнешни разговори со странци и дека за него било шокантно што тие што имале 40.000 мртви во нивните земји сега даваат предавања и лекции, затоа што, додава тој, тие биле научени на тој начин.

– Како да е внесено во кодот дека имаат право да солат ум за секое прашање, а потоа се принудувам да молчам една, две, три минути и потоа велам, ајде, доволно е. Погледнете во вашиот двор, а потоа дојдете и разговарајте за нашиот, рече Претседателот на Србија.

Вучиќ посочува дека разбира за што станува збор и вели дека тој разговарал денес за тоа со Милорад Додик и со Жељка Цвијановиќ во Бања Лука.

– Од Берлинскиот Конгрес, многумина доживуваа дека ќе има стабилност на Балканот само ако Србите и Србија се слаби. Тогаш сè е добро, ако се кренат Србија и српскиот народ, тоа мора да го запрете со ужасна акција од сите различни страни, затоа што Србите се такви хегемони, не ни требаат Србите како силен фактор на Балканот и не ни треба силна Србија, изјави Вучиќ.

Тој потсетува дека порано не било дозволено да се зборува за Јасеновац, Јадовна или за други места на српско страдање и дека Србите требало да молчат за да не ги кренат главите, затоа што кога ќе кренат глави, нема повеќе стабилност. Вучиќ вели дека е тешко да се издржат сите притисоци во кои секој сака да ја „сруши Србија“, затоа што, како што вели тој, Србија би била со најголем раст во Европа, и праша дали луѓето забележале дека тоа се крие, иако тоа се официјални податоци од ЕК.


Напишете коментар