Договорот меѓу Србија и Косово под покровителство на САД, кој беше инициран од администрацијата на Доналд Трамп, сега почнува да се доведува во прашање од едната страна, а тоа е официјален Белград.

Следуваше брза реакција од Вашингтон, што се сведува на предупредување до српското раководство предводено од Александар Вучиќ, „дека нема враќање, што е потпишано е потпишано“.

На кратко, Вучиќ се обидува да се извлече од тоа што го потпиша, иако тој потпиша дека ќе отвори амбасада во Ерусалим, а за возврат ќе пристигнат американски инвестиции, додека, од друга страна, Израел би го признал Косово. Но, Америка не сака да ја влечет за нос.

Ричард Гренел, специјалниот пратеник на американскиот претседател Доналд Трамп за дијалог меѓу Белград и Приштина, се огласи на Твитер и се вклучи во дискусијата во врска со изјавата на српскиот министер за надворешни работи Ивица Дачиќ за преместувањето на српската амбасада од Тел Авив во Ерусалим. Дачиќ претходно изјави дека за тоа прашање дури допрва ќе се разговара.

Дали ова ќе се случи и кога ќе се случи, го слушнавте претседателот Вучиќ кој рече дека нашите постапки ќе зависат и од нашите односи со Израел и развојот на нашата соработка. Така што за тоа прашање дури допрва ќе се дискутира, напиша Ивица Дачиќ.

Ричард Гренел, кој ја следеше дискусијата на Твитер, напиша: Да се ​​каже дека српската влада се враќа назад по изјавата на министерот за надворешни работи. Јас се смеам гласно (ЛОЛ). Така, најблискиот соработник на американскиот претседател, кога станува збор за потпишаниот договор меѓу Србија и Косово во Белата куќа, даде до знаење дека нема враќање назад. Сепак, се чини дека тоа не е испад на Дачиќ, туку во Белград сфатија дека направиле огромна грешка кога се согласија да ја преместат амбасадата, што досега го сторија само САД и Гватемала, и никој друг во светот.

Имено, Сузана Васиљевиќ, советник за медиуми на претседателот на Србија, исто така изјави дека преместувањето на српската амбасада од Тел Авив во Ерусалим сè уште не е конечено и дека тоа ќе зависи од тоа како ќе се однесува Израел по прашањето на Косово.

Нејзиното објаснување се сведува на уцена „ако Израел го признае Косово, Србија нема да отвори амбасада во Ерусалим“.

Во Белград пристигна и предупредување од Брисел, па Питер Стано, портпарол на Европската комисија потсети дека ниту една земја членка на Европската унија нема амбасада во Ерусалим, што е во согласност со, како што рече, резолуцијата 478 на Советот за безбедност на ООН од 1980 година, заклучувајќи дека „Србија веќе преговара за пристапување во ЕУ и затоа се очекува постепено да ги усогласува своите политики со трети земји со политиките и позициите усвоени од Европската унија“.

Покрај тоа, кршењето на резолуцијата на ООН во врска со амбасадата во Ерусалим, исто така, ја става Србија во неповолна положба кога станува збор за инсистирањето на Белград за почитување на резолуцијата 1244 на Советот за безбедност на ООН, на која тие се повикуваат дека Косово е дел од Србија.

Во секој случај тешки денови пред Србија, а уште потешки денови пред Вучиќ.