Вечерва претседателот на Србија, Александар Вучиќ, им изјави на новинарите дека за Србија ќе беше подобро ако победи Трамп, но дека тој имал добри односи со Бајден и дека имал можност да соработува со него и да се состане неколку пати.

  • Има такви кои ме напаѓаат вечерва и ми велат: „Го пофали Трамп“. Да, и мислите дека ќе се откажам од тоа? Никогаш не кажав ниту еден грд збор за Бајден, бидејќи го видов Бајден 4 или 5 пати. Мојот личен однос со Бајден е подобар отколку со Трамп. Тој не учествуваше во бомбардирањето и создавањето на независно Косово. Јас сум горд српски човек, не го лижев Бајден дури и кога тој дојде во Србија. Сакам да им се заблагодарам на Трамп и Иванка Трамп и Кушнер и Гренел. Имам малку поголемо срце од оние луѓе кои сега сакаат да го плукам Трамп. Јас не сум малку глушец. Никој не лижам. Willе го спасам лицето на себе и на моите деца и на својата земја – рече Вучиќ и истакна дека ќе почека до утрото за да му го честита изборот на Бајден.
  • Пред три дена реков дека Бајден најверојатно ќе победи. Мислам дека би било подобро за Србија да победи Трамп. Мислам така вечерва. Himе му честитам, ќе му посакам успех со Соединетите држави и тоа е тоа. Се надевам дека ќе можеме да имаме добра соработка со Соединетите држави и ќе му се заблагодарам на Трамп за сe што направивме заедно – додаде тој.