Сите можни епидемиолошки мерки на Владата на Србија за сузбивање на ширењето на вирусот корона беа прекршени на мечот од Пчињската окружна лига во фудбал (петти ранг), помеѓу домаќинот Трновац и Лугина, бидејќи голем број навивачи, без маски, беа прилепени едни на други.

Во време кога вирусната пандемија ја разори Србија, голем број од претежно албанското население од југот на земјата ги игнорираа владините наредби за забрана за собирање, како и упатствата на ФСС кои строго забрануваат присуство на публика на стадионите и тие важат за сите натпревари, од Суперлигата до бетон лигите во фудбал.

Фудбалскиот сојуз на Пчињскиот округ вели дека организаторот Трновац и гостите од Прешево биле предупредени пред натпреварот да апелираат до своите навивачи да не доаѓаат и со тоа да ја спречат ваквата состојба, бидејќи нивните натпревари во минатото привлекоа огромно внимание на тамошната јавност.

Претставниците на ФС на Пчињскиот округ во четвртокот одржаа превентивна средба со претставници на клубовите Трновац и Лугина, со цел да влијаат на своите навивачи и да им порачаат да не доаѓаат на натпреварот. Ние го сторивме тоа, бидејќи постои големо спортско ривалство помеѓу овие два тима, а нивните натпревари во минатото привлекуваа многу публика. Ние очекувавме вакво нешто. изјави Благоје Табас, претседателот на Федерацијата.