Хонг Конг има најскапи станови во светот. Просечна цена од 1,25 милиони долари.

Најскапиот град за изнајмување е Њујорк. Просечната цена на изнајмување таму е 2.870 УСД месечно, според податоците на онлајн платформата за недвижнини. Сепак, во однос на откупните цени на имотот, Њујорк не е на прво место.

И покрај влијанието на пандемијата и социјалните немири во Хонг Конг, тој е најскапиот пазар на домување во светот, со просечна цена на имотот од 1,25 милиони долари. Сумата е значително поголема од просечната цена во Минхен, кој е на второто место на рангирањето со еден милион долари. Просечната цена на домувањето во Хонг Конг е скоро двојно повисока отколку во Њујорк, кој е на 10-то место со цена од 646 илјади долари за дом.

Хонг Конг е на врвот на рангирањето кога споредува просечни цени на метар квадратен – вредноста таму е над 21,5 илјади долари.

Високите цени на недвижнините во Хонг Конг се меѓу главните причини зошто скоро 45 отсто од населението таму живее во државни станови финансирани од владата. Ова, пак, врши притисок врз изнајмувањата. Така, Хонг Конг е на третото место во светот според кириите – во просек 2662 долари месечно.