Двете најголеми планети во Сончевиот систем се пред „судир“ кој е исклучително редок настан.

Ноќта од 21 до 22 декември е најдолгата ноќ на Северната хемисфера. Се верува дека ова е моментот кога светлината повторно почнува да добива надмоќ над темнината.

Оваа година, сепак, најдолгата ноќ е посебна и по друга пригода – за прв пат по четири века, планетите Јупитер и Сатурн ќе бидат толку близу една до друга што ќе изгледаат како „двојна планета“ – случајност што многу луѓе ја именуваа како Витлеемската везда.

Ѕвездата е она што Бог го користи за да ни даде некои знаци. Секој ќе види нешто различно – како во библискиот текст: На пастирот кој е на ливадата и ги чува своите стада – му доаѓа ангел Господов и му вели: „Ти се роди син – Цар“ итн.

„Секој од нас ќе види нешто различно во зависност од тоа кои духовни очи ги има, какви се неговите врски со Бога. Некои ќе бидат овчари, други ќе бидат мудреци, трети ќе бидат како животни – може да има и Херодијци кои едноставно нема да видат “, вели деканот на Богословскиот факултет во Софија.

Тој додаде: „Ние луѓето можеме да ја ставиме нашата порака во оваа ѕвезда. Тоа би било многу убаво, затоа што ни треба и надеж и љубов, затоа што ни треба и топлина и светлина, особено оваа година “.

Покрај религијата и науката, тој ја истражува и мистичноста околу Витлеемската везда и предзнакот што таа го носи.

„Можеме да видиме само нешто што се случило околу времето кога требало да се роди Исус, но не можеме точно да кажеме каква појава е најавена, бидејќи не е се објавено“, рече Пенчо Маркишки од Институтот за астрономија во БАН.

„Постојат различни верзии. Според некои, тоа е комета и често е прикажана како таква, односно како ѕвезда со опашка. Сепак, ова е една верзија. Можеби тоа беше спој на светли планети, односно видлив пристап на светли планети како што се Венера и Јупитер “, рече тој.

И научниците и верниците нè повикуваат да гледаме кон рајот со љубопитност и надеж. Таму, каде Витлеемската везда означува почеток на нов и подобар живот.