Мислам дека резултатите се доста индикативни. Имаме 8,5 отсто разлика пред втората политичка сила. Во 2017 година, разликата беше 5,5 отсто. Така решија гласачите, тоа е демократија. Ова го изјави вицепремиерот и министер за надворешни работи на Бугарија Екатерина Захариева во интервјуто на БНТ.

Ние сме првата политичка сила. Само затоа што има грешки во протоколите, не значи дека резултатите се погрешни. Нема никаква манипулација во резултатот. Ние сме одговорна политичка партија и мора да покажеме одговорност и да предложиме кабинет. Ова ќе биде кабинет на луѓе од нашата партија, бидејќи имаме доволно експерти во ГЕРБ, коментираше Захариева и посочи дека ГЕРБ објави многу јасна и детална изборна програма.

Не можеме да не понудиме кабинет во оваа тешка ситуација. Ако не, претседателот ќе го предаде мандатот на втората партија. Гледате, премиерот повеќе пати покажа дека сака да биде обединувач и дека има сериозни намери да ја поправи својата партија. Значи, најверојатно, ќе има нов премиер во новата можна влада на ГЕРБ, објасни вицепремиерот.

Г-дин Трифонов е политичар во моментот. Неговите луѓе се исто така политичари сега. Ако има одговорност, треба да предложи кабинет и да ги брани политиките за кои се борел. Сепак, сè уште не сме слушнале како втората политичка сила зборува нешто. Само денес тој рече дека постои уставна постапка, објасни Екатерина Захариева и призна дека ГЕРБ ќе го поддржи кабинетот предложен од Слави Трифонов.

Да, би гласале за таков кабинет, би им дале шанса, барем од почит кон нивните гласачи. Ние веруваме дека е важно да се има стабилност и парламент. Ние сме подготвени да ги поддржиме неговите разумни одлуки, но не и неразумните, нагласи бугарскиот министер за надворешни работи.

Таа ги негираше обвинувањата во јавноста дека ГЕРБ е загрижена ако се формира службен кабинет назначен од Радев или од предвремени избори.

Загрижени сме само дека Бугарија ќе падне во неизвесност во оваа пандемска ситуација. Отсега натаму сè е во рацете на претседателот. Во моментов сме министри во оставка, заклучи Захариева.