Официјалните разговори ќе започнат по свикувањето на парламентот. Ние сме прва политичка сила на петтите парламентарни избори по ред, со освоени 24 изборни единици. Ова го изјави за БТВ министерката за надворешни работи Екатерина Захариева.

Бројките зборуваат подобро каде сме победиле. Во 140 општини имаме градоначалници на ГЕРБ, додаде Захариева. Излегуваме од успешен мандат според нас, во криза сме повеќе од една година и успеавме да ги исполниме показателите што ги поставивме во нашата изборна програма и во нашата програма за управување, така што покажавме дека можеме да управуваме со земјата за време на криза, рече Захариева.

Разговорите со мене за да бидам премиер не се одржани, рече таа.

Имавме нормално спроведени избори. Бугарија со години нема еднопартиски кабинети. Не е феномен да се управува со коалициона влада, треба да се научиме на коалициска влада. Во Западна Европа има кабинети со 7-8 партии, коментираше таа.

Таа додаде дека претседателот ги поддржува протестните партии, друго прашање е до кој степен се работи за протестни партии. Анти-омразата не е конструктивно чувство, може да се види. Полесно е да критикувате кога не сте одговорни, додаде Захариева.

Гласањето во парламентот во 2019 година покажа дека бугарското општество и партиите на темата РС Македонија имаат слични позиции. Некои од партиите што беа во тоа време надвор од парламентот, како што се Да, Бугарија, во нивната програма во врска со РС Македонија, напишаа план што е многу сличен на оној што ние всушност го предложивме, коментира Захариева за односите со Македонија.

Што се однесува до односите со Русија, таа истакна дека тие не одговараат многу добро на пријателски подадената рака на Бугарија. Захариева ја коментираше руската шпионажа, велејќи: Ние не исполнуваме никакви наредби. Ова не е прв случај. Не очекувам да кажат да, така е, но нашите служби ја завршија својата работа.