Одлучувачкиот фактор што ја доведе бугарската влада до одлуката да одбие да го прифати почетокот на преговорите за пристапување во ЕУ на Македонија е недостатокот на „гаранции за добрососедски односи и имплементација на билатерални договори“. Ова го изјави бугарскиот министер за надворешни работи Екатерина Захариева во студиото на АРД за Југоисточна Европа.

Бугарија сака да се признае историската вистина. Тоа не беше проблем за Македонија кога го потпиша договорот – заедничка историја што ќе не обедини, а не да не раздели. Ова е целта. Ние не велиме „Овие херои се само наши“, туку „Овие херои се заеднички“. Тоа е модерно размислување на две земји, особено ако сакаат да бидат заедно во Европската унија. Нема шанси секој пат кога некој во Македонија јавно објави дека еден од овие херои е Бугарин, да биде подложен на јавен линч. „30 години по падот на тоталитарниот режим, тоталитарните методи и пристапи не можат да бидат државна политика“, рече Захариева.

Во Бугарија широко се верува дека македонскиот јазик е бугарски дијалект, а не независен јазик. Тој беше создаден по формирањето на Југославија во 1945 година и вклучувањето на денешната територија на Македонија во новата држава Југославија под влијание на тогашното комунистичко раководство. Покрај тоа, Бугарија ги отфрла дефинициите како „македонски“ и „северномакедонски“ и инсистира на зборување за „официјалниот јазик на Република Северна Македонија“. Ова, од своја страна, наиде на силно противење од Македонија, особено откако два милиони жители на оваа балканска земја, кандидат за членство во ЕУ од 2005 година, го сменија името на нивната земја во „Северна Македонија“ пред само две години за да се избегнете ветото на Атина за пристапување во ЕУ во врска со спорот за името со Грција, се вели во извештајот.

Бугарија исто така се залага за промена на учебниците во Македонија. Во своето интервју за АРД, министерката за надворешни работи Захариева го даде следниот пример: „Во учебниците по историја во Република Македонија, Бугарите сè уште се претставени како фашисти. Како би се чувствувале ако 75 години по завршувањето на војната, некој ве опише како фашист?

Бугарската влада ќе настојува нивните стравови да го најдат своето место во рамките на преговорите за пристапување на Македонија во ЕУ. Македонија мора да ја прифати и да се согласи на оваа рамка за преговори:

„Јас не сакам да ја запрам Република Македонија. Но, ако немаме гаранции во рамката за преговори, ќе биде невозможно да се каже да. Затоа без разлика на сегашното или следното претседателство, доколку нашите предлози бидат вклучени за дискусија во рамката за преговори, Бугарија ќе може да каже „да“.

На прашањето за согласност на Бугарија во текот на пролетта идната година Македонија да ги започне разговорите за пристапување во ЕУ, кои веќе беа одложени неколку пати, Екатерина Захариева повторно се повика на Договорот за пријателство и добрососедство, што треба да се спроведе: Очигледно е дека Македонија не се согласува да се следи спроведувањето на договорите за пријателство, добрососедство и соработка и тоа да биде дел од рамката за преговори.

Ако се каже (во Македонија) дека договорот (со Бугарија) мора да се почитува, иако сега не се почитува, зошто е проблем да се стави добрососедството, што е хоризонтален критериум од Мастрихт, во рамката за преговори? Имаше такви текстови во преговарачката рамка на Хрватска. Ова не е преседан “, рече Захариева.