Во заедничката изјава, Меѓународната организација за миграција (ИОМ), УНХЦР, Данскиот совет за бегалци (ДРК), МдМ и „Спаси ги децата“ ја изразија својата најдлабока загриженост за несигурните услови на мигрантите …

Според изјавата, со месеци хуманитарните организации предупредуваа на ризиците на кои ќе бидат изложени мигрантите и барателите на азил доколку не се најдат соодветни решенија за нивно сместување, како и неодржливоста на шаторскиот камп Липа во текот на зимата.

  • И покрај нашите заеднички напори и подготвеност веднаш да поддржиме какво било одржливо алтернативно решение, властите досега не предложија никакво решение, привремено или од која било друга природа. Со неодамнешните, обилни врнежи од снег и температури под нулата, околу 500 лица што моментално се наоѓаат на местото на поранешна Липа и се во опасност по живот , вклучувајќи ризици по здравјето и заштитата.

Не се превземени никакви чекори од владата на БИХ , тоа е нехуманов и без никаков разум. Морате да делувате што побрзо . – додадоа УНХЦР .