Иако електромагнетното оружје не е ново, електромагнетното оружје што го користи кинеската армија против Индијците на Хималаите изгледа покомплексно и пософистицирано од американското, чие дејство е видено во Авганистан.

Неодамнешната изјава на професорот по меѓународни студии Јин Каронг дека кинеската армија користела електромагнетно оружје на Хималаите пред неколку месеци за време на граничниот конфликт со Индија ја разбуди светската јавност затоа што овие оружја се многу различни од оние што ги користи американската армија.

Досега, американската јавност ја заплашуваше можноста Кина да е способна да изврши напад со електромагнетен пулс (ЕМП), додека во случајот на Хималаите станува збор за друг вид на оружје – оружје ДЕВ, односно оружје кое дејствува со директна активна енергија (оружје со насочена енергија).

И кинеското електромагнетно оружје според идејата на Тесла
Според експертите за оружје од белградскиот машински факултет, професор Момчило Милиновиќ, ова не е ништо ново, бидејќи американската армија го имаше во својот арсенал веќе десет години.

Идејата што ги водеше конструкторите на ова оружје беше да предизвикаат вриење на молекуларна вода под кожата со помош на микробранови, а Американците ова оружје го конструираа на почетокот со намера да ги растурат демонстрациите. Никола Тесла пишуваше за сето ова пред 100 години. Основата на скиците на Тесла за оружје е, вели Милиновиќ, зрак на електрони.

Американците го ставаат во Хамер, кој има антена, што личи на обична радарска антена. Сепак, тоа не е радар, туку оружје со електронски зрак и се нарекува АДС – систем за активно одбивање. Системот делува на луѓе условно без повреди. Основната идеја беше да се направи оружје што не е смртоносно, но ќе го брка непријателот. Тие се толку груби што го нарекуваат човечко оружје – вели Милиновиќ.

Оружјето се состои од вакуумски извор на електрони, кои се испраќаат во насока на обично огледало на антената, со чија помош се електронски фокусирани и се рефлектираат во фокусиран зрак на целта, објаснува Милиновиќ. Фокусот може да биде поширок или потесен, но обично е четириесет до педесет метри. Иако сите го кријат опсегот на електромагнетни оружја, опсезите, според Милиновиќ, се релативно кратки.


Кинеското оружје имаше и малку поголем дострел. Сепак, принципот е ист – зракот се движи со брзина на светлината и продира во кожата многу малку, околу два до три милиметри. Тоа предизвикува зголемување на температурата на молекулите на водата во телото и едно лице има чувство на печење. Температурата се искачува до 130 Фаренхајт и тој електронски пулс трае до две секунди. Кога ќе го турнете прстот во вода која е околу 60 степени топла, што е околу 130 Фаренхајти, се чувствувате печени. Меѓутоа, ако температурата е толку висока под кожата, чувствувате дека горите, а потоа има општ лет, бидејќи температурата на кожата се зголемува на 60 степени за максимум две секунди. Тоа е огромна разлика во однос на телесната температура – објаснува Милиновиќ.

Дејството на зракот подолго од две секунди, на пример до десет секунди, би довело до целосно сушење на кожата и горење на телото, додава Милиновиќ.

  • Видов фотографии од некои експерименти во Авганистан, бидејќи ова оружје беше користено таму пред околу десет години, каде што луѓето имаат изгорена рака, колено. Станува збор за опасни изгореници, што значи дека температурата на молекуларната вода под кожата била над 60 степени – тврди тој.
    Кинеското оружје работи подлабоко во телото
    Според Милиновиќ, кинеското електромагнетно оружје, за кое професорот Јин тврди дека се користело на Хималаите, изгледа пософистицирано и покомплексно од американското. Ако тврдењата дека оружјето предизвикувало повраќање кај индиските војници, како што тврди кинескиот професор, тоа може да значи дека продирањето на сигналот за микробранова печка е подлабоко во телото и дека делува на целото човечко тело.
  • Се чини дека станува збор за електромагнетно оружје со малку поинакви карактеристики. Можеби дури и со различна фреквенција, друга модулација, различен фокус на внатрешните органи на телото, а не само на кожата – смета Милиновиќ.
    Покрај Американците и Кинезите, Русија развива и електромагнетно оружје. Сепак, според Милиновиќ, руската армија сè уште не покажала електромагнетно оружје бидејќи тие имаат за цел соборување авиони или беспилотни летала наместо работна сила.

Индија исто така сигурно развива електромагнетно оружје, сепак, оваа земја досега немала непосреден пешадиски непријател, вели Милиновиќ, а бидејќи главен непријател на Индија е Пакистан, ги концентрира сите свои ресурси кон него, заклучува Милиновиќ.