Врховниот суд ќе расправа за случајот со шефот на Динамо, Здравко Мамиќ на јавна седница на 27 и 28 јануари, кој поднесе жалба за неважечката казна затвор од шест и пол години за повлекување пари од Динамо и нанесување штета на државниот буџет.

Здравко Мамиќ и неговите соработници и обвинети – братот Зоран, сегашен тренер на Динамо и Дамир Врбановиќ, директор на ХНС и поранешен директор на Динамо и човек кој што директно ги земал даноците, Милан Пернар, беа осудени од судот во Осиек дека земале 116 милиони куни пред повеќе од две и пол години од градскиот клуб и даночна измама од 12,2 милиони куни.

Здравко Мамиќ е осуден на вкупно 6 и пол години затвор, Зоран Мамиќ на 4 години и 11 месеци, Милан Пернар на 4 години и два месеци, а Дамир Врбановиќ на 3 години затвор. Никој од осудените не се појави на изрекувањето на пресудата во Осиек во јуни 2018 година.

Здравко и Зоран Мамиќ и Врбановиќ се виновни за третата точка од обвинението, односно за поделба на парите од трансферот на Дејан Ловрен од Динамо во Лион и Здравко Мамиќ за поделба на трансферот од трансферот на Лука Модриќ во Тотенхем.

„Ловрен и Модриќ не се обвинети и без нив е невозможно да се сфати кривичното дело, па ако тие не се таму, тогаш не требаше да бидам ниту јас, бидејќи или заедно го сторивме злосторството или нема кривично дело. Дали Лука Модриќ незаконски чуваше 14 милиони куни за себе и дали незаконски располагал со парите од 66 милиони куни, знаејќи дека нема склучен анекс според кој ќе има право на процент од надоместокот за трансфер “. – додаде Мамиќ.