Директорот на оваа болница откри дали младото момче страдало од некоја друга болест.

Момче родено 1999 година, кое беше здраво пред да се зарази со коронавирус, но беше многу дебело, ја загуби битката со короната на 31 декември.

Сега, 23-годишна девојка е најмладиот пациент на респиратор.

Момчето старо 21 година ја загуби битката со коронавирусот на 31 декември, 15 минути пред полноќ. И покрај сите напори, момчето кое е родено во 1999 година и беше на апарати за дишење, за жал почина.

Ова го изјави директорот на ковид болницата во Батајница, д-р Татјана Аџиќ Вукичевиќ, а таа објасни дали тој боледувал од некои други болести.

Пред да ја добие короната, тој немаше никакви болести, но беше многу дебел. Дебелината е голем проблем во врска со короната, а истражувањето само ќе утврди зошто е тоа така, рече таа.

Според неа, околу 500 пациенти постојано се сместуваат во оваа болница, а најмладата на која и треба респиратор е дваесет и тригодишна девојка.

Таа додаде дека тромбозата се јавува многу често, дури и неколку месеци по заздравувањето.

Ги растура белите дробови и оди во други органи и системи. Исто така, дава честа тромбоза. Значи, кога некое лице ќе се излекува и си оди дома, короната може да развива тромбоза и може да доведе до акутен миокарден инфаркт, емболија, ненадејна срцева слабост, смрт.

Лекарот нагласува дека таквата состојба нема никаква врска со возраста на пациентот.

Нема никаква врска со возраста. Овие се исто така здрави, млади луѓе, без претходни болести, кои добија тромбоза поради короната. Опоравувањето, патем, трае многу долго, еден месец, може два, три, па дури и подолго. Сите луѓе се жалат на опаѓање на косата, поради хепарин, кортикостероиди и самиот вирус.

Многумина се жалат на огромна малаксаност, тие се скршени толку многу кога ќе излезат од болницата што не можат да се истушираат . Пред само два дена имавме ампутација во Батајница, и една претходната недела. Ние не ги работиме тие операции, туку клинички-болнички центри со операциони сали. А тоа е блокирање на големи крвни садови. Човекот имаше 63-64 години, не е многу стар и целата десна нога мораше да му биде ампутирана, истакнува таа.


One thought on “Здраво момче на 21 година ни почина на 15 минути пред новата година: Директор на ковид болницата во Батајница за пеколот на коронавирусот”

Comments are closed.