Здравствените власти побараа скоро целосна блокада на државата.
Поради големиот морбидитет, министерот за здравство предложи затворање на ресторани, градинки и градинки, училишта, ресторани сали, трговски центри и сите продавници кои не нудат основни потреби. Аптеките, самопослугите, рестораните кои подготвуваат храна за домот, банките и поштата ќе останат отворени. Часовите на зелените коридори засега остануваат исти, не се планира промена во јавниот превоз.

За сите мерки ќе се гласа по сектор по сектор на утрешниот состанок на Советот на министри. Така, за многу бизниси и индустрии, во моментов течат последните часови во кои тие можат да се обидат да ги променат предложените ограничувања.

Здружението на ресторани остро реагираше на предложените мерки. Индустријата веќе испрати официјално писмо до премиерот Бојко Борисов, повикувајќи на голем број компромиси. Бизнисмените предупредуваат дека ако сите ресторани повторно бидат затворени, ќе има масовни банкроти и ќе бараат финансиска поддршка. Предлозите на рестораните се државата да земе 80% од платите на вработените, да ги презакажува своите обврски кон буџетот, да има мораториум на ратите на заемите. Здружението на хотелиери доцна синоќа исто така побара обештетување за индустријата и нејзините вработени.