Сеизмолошката служба на Република Хрватска, Оддел за геофизика од Факултетот за наука во Загреб, објави видео во кое се прикажани сите земјотреси што се случија околу Петриња минатиот понеделник и вторник.

Во описот на видеото се вели дека на 28 декември 2020 година, во 6 часот и 28 минути, се случил силен земјотрес со јачина од 5 степени со епицентарот во близина на Петриња.

Истиот ден следеа уште неколку силни земјотреси, а следниот ден, на 29 декември 2020 година, во 12 часот и 19 минути, областа околу Петриња беше погодена од разорен земјотрес со јачина од 6,2 степени, проследен со бројни последователни земјотреси.

Видеото ги прикажува епицентралите на сите анализирани земјотреси што се случија на 28 и 29 декември 2020 година. Круговите се пропорционални на јачината на земјотресот, а времето е прикажано в UTC време (координирано универзално време), што е за еден час помалку отколку во нашиот регион, објави Сеизмолошката служба.