Кина ги користела мрежите на мобилни телефони на Карибите за да ги следи претплатниците на мобилни телефони во САД, како дел од својата шпионска кампања против Американците, тврди експертот за безбедност на мобилните мрежи, пишува Гардијан.

Наводните напади и овозможуваат на Кина да ги насочува, следи и пресретнува телефонските комуникации на американските претплатници, според истражувањето и анализата на Гери Милер , поранешен извршен директор за безбедност на мобилната мрежа со седиште во Вашингтон.

Милер рече дека открил дека Кина во 2018 година извршила најголем број очигледни напади за надзор врз американските претплатници на мобилни телефони преку мрежите 3G и 4G. Тој рече дека огромното мнозинство од овие очигледни напади биле насочени преку државниот телекомуникациски оператор „Кина уником“, за кој, како што рече, најверојатно укажува на шпионска кампања спонзорирана од државата.

Милер откри и уникатни случаи во кои истите корисници на мобилни телефони, кои биле мета преку Кина уником, се чини дека биле мета и преку два карипски оператори истовремено: Cable & Wireless Communications (Flow) во Барбадос и Bahamas Telecommunications Company ( BTC).

Инцидентите, кои се случија десетици пати во период од четири до осум недели, беа толку невообичаени што Милер рече дека тие се „силен и јасен показател“ дека станува збор за координирани напади.

Во исто време, Милер рече дека во 2019 година, најочигледните напади врз претплатниците во САД преку мрежата 3G се од Барбадос, додека Кина значително го намали количеството на пораки до претплатниците во САД.

„Кина го намали обемот на нападите во 2019 година, фаворизирајќи повеќе насочена шпионажа и веројатно користејќи прокси мрежи на Карибите за извршување напади, бидејќи има блиски врски со таа земја и во трговијата и во технолошките инвестиции“, рече Милер.

Милер рече дека верува дека е можно кинескиот субјект директно или индиректно да ја изнајмил мрежната адреса од карипските оператори, овозможувајќи координација и рутирање на пораките преку телекомуникациските компании во регионот без нивно знаење. Портпаролката на Cable & Wireless, која е сопственик на Flow во Барбадос и БТК, одби да одговори на прашањата на Гардиан.