Претседателот на Хрватска, Зоран Милановиќ е еден од ретките политичари во ЕУ кои не се согласуваат со повторно воведување карантин или полициски час.

Според Милановиќ: Тие што зборуваат да се воведе полициски час треба веднаш да ги стават во полициско комбе. Не можеме да зборуваме за полициски час. Што е тоа? Како во Техеран пред 40-50 години. Ми е тешко да размислувам за тоа. Оние што ќе го сторат тоа ќе треба да се справат со последиците пред нивните избирачи.

Видовме што се случи во Италија, во Венето и во соседната Ломбардија, вели Милановиќ. Венето, кој има подобар систем на примарна заштита во јавното здравство, имаше пет пати помалку смртни случаи по глава на жител, а Ломбардија доби силен удар. Зошто Ломбардија има толку мртви? Бидејќи по првото двоумење под притисок на политиката, тие започнаа да го ставаат секој што кашла во болница. Бидејќи немаат јавни болници како во Венеција, се случи она што се случи – рече тој.

Што значи ограничување на движењето? Тоа веќе постои. Исто така, колку луѓе можат некаде да одат. Ограничувањето е дека луѓето треба да носат маски во јавниот превоз. Што значи ограничување на движењето, дека сè ќе мора да запре и луѓето ќе мора да стојат како кога умре Тито? Луѓето се исплашени и размислуваат како се ова ќе заврши ако не работат, прашува Милановиќ.

Кога сето ова ќе заврши, Шведска ќе мора или да биде избришана од картата на светот или да им дадеме тие да го водат целиот свет, смета Милановиќ. Само тие се однесуваат според менталното здравје на нацијата, а другите танцуваат според жиците на дневната политика. Разговарав со чешкиот амбасадор, луѓето се потресени. Тој се враќа во Прага и гледам дека се плаши. Овој бран сигурно ќе помине или сите ќе бидеме збришани од лицето на земјата и тоа нема да се случи. Да се ​​потсетиме на февруари 2017 година, две илјади луѓе повеќе починаа во јануари и тоа никој не го разбра додека тоа се случуваше, рече тој.

Луѓето кои имаат низа други болести не влегуваат во болниците со месеци. Ќе им вградат стент, надвор од Загреб, па ги бркаше дома. Тоа се случува, сега, вели Милановиќ.