Миливоје Ловреновиќ (50), угостител од Босанска Градишка, осомничен за убиството на Страхиња Стојановиќ (30) во Нов Белград на 13 септември, беше идентификуван врз основа на тетоважи и лузни од шрапнели, забележани на снимките од видео надзор.

Угостителот од Босанска Градишка, со завидно воено искуство во изминатата војна, Ловреновиќ стави штрафови во пеколната машина што го уништи џип БМВ Х5 на Стојановиќ. Пеколниот уред се активира од далечина.

Истрагата покажала дека под џипот на Стојановиќ, имало меѓу еден и пол килограми експлозив, познат како пентрит, кој се користи за полнење гранати или како додаток на пластичен експлозив. Овој експлозив често се користи во криминалните кругови за уништување на оклопни возила.

Ловреновиќ, кој поседува документи од Хрватска, Босна и Херцеговина и Србија, со години важеше за човек близу до самиот врв на босанското и српското подземје.

Неговата идентификација ја потврдува теоријата, која со години ја истакнуваа безбедносните служби во Србија, дека клановите ангажираат луѓе од БиХ кои работеле со експлозив во полицијата и армијата и се обучувале за време на војната во Босна.

Во БИХ, која излезе од војната, остана многу илегално оружје. Луѓето што прават експлозивни направи се стручно обучени и ова знаење лесно може да дојде во рацете на луѓето од криминалното милје. Ако влезат во таа криминална шема, тогаш нивното знаење се користи за порамнувања и наплата на долгови, вели Мишо Летиќ, пензиониран инспектор на Министерството за внатрешни работи на кантонот Сараево.

Тој предупредува дека во БИХ и околните земји останува многу оружје и тие се лесно достапни.

И кај нас експлозивни направи се ставаат под возила и се убиваат луѓе во чекални. Најголемиот проблем е што ваквите злосторства укажуваат на тоа дека во БиХ е присутна многу сложена и опасна организирана форма на криминал, не само во областа на експлозивите, туку и наркотиците и другите форми. Криминалот во БиХ стана премногу суров и насилен. Веќе не станува збор за избор на средства за постигнување криминогени цели, предупредува Летиќ.

Криминалистите тврдат дека одредени криминални групи, особено во БиХ, се специјализирани за бомбашки напади со автомобили, бидејќи тие бараат помалку логистика, но и помалку можности за лицето кое ќе го постави, да остави траги.

Криминалните кланови најчесто користат воени експлозиви – тринитротролуен (ТНТ), но и пластичен пентрит затоа што овие експлозиви имаат голема стапка на детонација, огромен деструктивен ефект, што остава малку шанси целта да го преживее нападот Во некои случаи се користат и стопански експлозиви, иако во помала мера, бидејќи тие се експлозиви со помала деструктивна моќ. Тие набавуваат експлозив претежно од цивили кои краделе големи количини од воени магацини на територијата на поранешна Југославија за време на војната.