Од Чешка, преку Словенија, БиХ и Црна Гора, до Бугарија, тука има најголема смртност од коронавирусот по глава на жител. Експертите објаснуваат зошто.

Минатата година тие поминаа сосема солидно, но оваа година статистиката вели дека осум земји од Централна Европа и Балканот се на првите девет места на списокот на светски земји кога станува збор за бројот на смртни случаи поврзани со короната на милион жители, пишува Дојче веле.

Според датотеката на Оксфорд, оваа црна листа е предводена од Унгарија (2.812 смртни случаи на милион луѓе), следена од Чешка (2.721), БиХ (2.579), Црна Гора (2.364), Бугарија (2.342), Македонија (2.290) и Словачка, (2.126), Белгија (2.082) и Словенија (2.037).

Ако се држиме до достапните списоци, поентата не е дека болеста е особено смртоносна во Централна Европа и на Балканот, туку дека таму има премногу заразени лица. Досега, околу 1,8 проценти од регистрираните заразени лица починале во Чешка, додека тоа учество во повеќе западни земји е значително поголемо, на пример во Велика Британија (2,9%) или Германија (2,5%).

Но, официјално, дури 15 проценти од Чесите имале или имаат корона. Вистинските бројки, како и во секоја земја, се веројатно многу пати поголеми.

Дел од одговорот може да лежи во разликите во економиите на Западна и Источна Европа. Со децении, производствените линии се селат од запад кон исток. На пример, 37,3 проценти од вработените во Чешка работат во индустрија. Тој процент во Унгарија и Полска е 32, додека, според Светска банка, тој удел е значително помал во Западна Европа (20 проценти во Франција и 18 проценти во Велика Британија).

Ова едноставно значи дека во такви земји повеќе луѓе треба да одат на работа затоа што фабричката работа не може да се пренесе во домашна канцеларија, вели Маријан Хајдук, директорка на Институтот за молекуларна медицина во Чешка.

Слично вели и Ричард Колар, математичар кој прави епидемиолошки модели и ја советува словачката влада. Тој вели дека разликата во регионите е јасно видлива. Така, Братислава е помалку погодена од помалите словачки градови затоа што 60 проценти од жителите на главниот град можат да работат од дома.

Можеби постои друга причина зошто поранешните комунистички земји се повеќе погодени. Некои истражувачи гледаат директна врска помеѓу довербата во владата и штетата предизвикана од пандемија.

Според студијата на Еврофунд , граѓаните на Словачка, Полска, Унгарија, Бугарија и Чешка имаат далеку помала доверба во владата отколку просекот на ЕУ. Според Транспаренси Интернешнал, корупцијата е голем проблем кај сите.