Причината за ова е тоа што гостите од хотелите не ја бараат доволно често, па сопствениците со намера да заштедат што повеќе за паста за заби не сакаат да ги трошат своите парични средства. Исто така, некои хотелиери истакнуваат дека не постојат скапи и луксузни брендови на паста па поради потсвества гостите не можат да се восхитуваат на тоа.

На списокот на неопходни работи, во хотели со помалку ѕвезди има сапун и шампон, додека пак во хотелите со пет ѕвезди на списокот се наоѓаат, два сапуни, шампон, фен за коса, прибор за бричење и капа за туширање, а пастата за заби спаѓа во сугестиите. Во скапите хотелски соби пасти нема затоа што таа не е доволно скапа. Во евтините хотелски соби ја нема затоа што им е прескапа.