Тој сонува да ја доживее неговата оставка. Милијардерот е брендиран чадор за субверзивна активност

Либералната идеја за „отворено општество“, наменета за наводна масовна потрошувачка на нејзините плодови, функционираше добро во сиромашните постсоветски држави и работеше добро во Русија пред Путин да дојде на власт. Јасно е зошто Сорос го мрази Путин и сонува да ја доживее неговата оставка.

Во СССР, Сорос продира во времето на Горбачов и веднаш во областа на културата. Нему не му се допадна нешто и го напушти проектот со незадоволство, но со својата структура остана присутен на теренот.

Сорос е брендиран чадор за финансирање на субверзивни активности во Европа. Од активноста и неказнивоста на Сорос во последното конфронтирање со Трамп станува јасно дека Сорос е сега дел од длабоката држава, а неговиот ресурс е како систем за мобилизација на глобалистите.

Сега за прв пат, работата на Фондацијата Сорос за извршување на државни удари ја имаше својата примена не во сиромашната Источна Европа, туку во богатите Соединетите држави во борбата за претседателската власт.

Од примерот на Сорос, може да се извлечат неколку едноставни заклучоци: за создавање на субверзивен систем се потребни износи до 10 милијарди долари годишно, строга администрација на процесот и време од околу 10 години. Тогаш стратегијата на малите акции се движи од квантитет кон квалитет. Секој што ќе се откаже од овие инвестиции затоа што се наводно „скапи“, мора или да објави контра-информации или да се подготви за пораз.

Секој што ќе делува и ќе удира во една точка повеќе години на крајот ќе успее, дури и ако резултатот е малку поинаков од планираниот. Или можете да ја користите идејата за затворање и спротивставување или да ја прифатите идејата за отвореност и послушност при делувањето, но ова се само детали.

Сè додека Русија нема свој Сорос, таа е сè уште многу далеку од тоа, но тие мора да се појават. СССР не дозволи да заостане зад Соединетите држави во нуклеарната сфера и затоа преживеа. Во хибридната војна, Русија заостанува зад Западот 25 години. Сега ситуацијата е иста како и пред почетокот на индустријализацијата: или Русија ќе оди по овој пат за 10 години, или тие ќе ја уништат. Трет пат, како и обично – нема.