Ако сакате подобро здравје на цревата, избегнувајте ја оваа храна

Правилната исхрана е многу важна за здравјето на цревата, метаболизмот и ефикасното управување со тежината. Добро балансирана исхрана, богата со целосна храна како овошје, зеленчук, посни протеини и цели зрна, може да ја подобри цревната флора, позитивно да влијае на метаболизмот и да помогне во регулирањето на тежината.

Спротивно на тоа, лошиот избор на исхрана може да доведе до нерамнотежа во бактериите во цревата, да го забави метаболизмот и да придонесе за зголемување на телесната тежина, што може да го наруши целокупното здравје и благосостојба. Затоа, докторот д-р Ерик Наткин и нутриционистот и доктор Римас Геига издвоија три такви намирници кои треба да ги избегнуваме доколку сакаме да го подобриме целокупното здравје.

1. Гранола барови

Гранола баровите се дел од многу диети. Сепак, тие можат негативно да влијаат на здравјето на цревата.

„Многу барови со гранола се полни со шеќер и вештачки состојки“, вели д-р Наткин за SheFinds.

Иако тие можат да обезбедат брз енергетски поттик, високата содржина на шеќер може да го зголеми нивото на инсулин и да придонесе за зголемување на телесната тежина. Покрај тоа, вештачките додатоци може да ја нарушат цревната флора, што доведува до дигестивни проблеми, велат лекарите.

2. Јогурти со вкус

„Јогуртите со вкус обично се полни со додадени шеќери. Овие шеќери го зголемуваат нивото на инсулин и се мешаат со добрите цревни бактерии“, предупредува д-р Гејга. За поздрава опција, експертите препорачуваат обичен грчки јогурт и додавање свежо овошје за природна сладост.

3. Протеински барови

Додека протеинските барови се рекламираат како здрави, многу од нив содржат вештачки состојки и многу шеќер. „Тие можат да предизвикаат варење и негативно да влијаат на здравјето на цревата“, вели д-р Наткин. Изборот на цели извори на посно протеини е често поздрава опција.

Иако некои од овие опции се рекламираат како здрави, тие може да имаат скриени недостатоци кои влијаат на метаболизмот и здравјето на цревата. Затоа, важно е да се проверат етикетите и да се даде приоритет на цела, минимално обработена храна за оптимално здравје, заклучуваат д-р Наткин и д-р Гејга.