Редовното консумирање на овие намирници го подобрува здравјето на срцето и квалитетот на сонот

Нашата исхрана игра клучна улога во секоја област од нашето здравје, вклучително и здравјето на срцето и спиењето. За среќа, постојат многу намирници кои можат да помогнат во овие области.

Диететичарот Џеси Федер издвои две такви намирници кои можат да го промовираат здравјето на срцето и подобри навики за спиење. 

1. Цреши

Црешите нудат повеќе од одличен вкус. Тие содржат многу хранлива вредност, а Федер истакнува дека се природен извор на мелатонин, хормонот одговорен за регулирање на циклусот сон-будење. „Црешите се добар извор на природен мелатонин, кој е познат по тоа што промовира мирен сон“, изјави тој за SheFinds.

Со вклучување на црешите во нашата вечерна рутина, или како ужина пред спиење или како дел од десерт, можеме да го подобриме нашиот сон.

Покрај тоа, Федер ја нагласува нивната улога како моќен извор на антиоксиданси, соединенија кои се борат против воспалението и оксидативниот стрес во телото.

,,Антиоксидансите се одлични за намалување или потиснување на воспалението, што може да биде корисно за здравјето на срцето“, додаде тој.

2. Банани

Експертите долго време ги фалат бананите за нивната хранлива вредност. Федер нагласува два клучни минерали кои се наоѓаат во бананите: магнезиум и калиум.

„Бананите се одличен извор на магнезиум и калиум, кои можат да помогнат во намалување на крвниот притисок и релаксација на мускулите“, објасни тој. Вклучувањето на бананите во вашата вечерна рутина може да помогне да се смири телото и да се подготви за квалитетен ноќен одмор.

Покрај нивните својства за поттикнување на спиењето, бананите нудат и значајни придобивки за здравјето на срцето. Федер ја нагласува улогата на калиумот во регулирањето на крвниот притисок, кој е витален аспект на кардиоваскуларното здравје.

„Калиумот, кој помага во регулирањето на крвниот притисок, може да помогне и во подобрување на здравјето на срцето. Содржината на влакна во бананите е одлична за промовирање на здрава тежина и варење, што е добро за нашето срце“, заклучува диететичарот.