Сакате да го подобрите здравјето на вашето срце? Наместо пешачење, почнете да се занимавате со овој спорт

Резултатите се добиени во мала студија, но сепак покажуваат дека различните активности можат да помогнат во одржувањето на кардиометаболното здравје.

Играњето голф може да биде исто толку добро – или подобро – од нордиското одење за постарите луѓе, сугерира мала студија.

Нордиското одење вклучува специфична техника која користи сила на горниот дел од телото и столбови за одење за да обезбеди поенергично вежбање од самото одење.

Но, една нова студија објавена во BMJ Open Sport & Exercise Medicine покажа дека рундите на голф имаат поголема веројатност да имаат здравствени придобивки.

Научниците од Универзитетот во Источна Финска анализирале податоци за 16 мажи и девет жени кои биле здрави голфери на возраст од 65 и повеќе години.

Тие следеа три аеробни вежби – голф со 18 дупки, 6 километри нордиско одење и 6 километри одење – и ги измерија ефектите врз крвниот притисок, гликозата во крвта и маснотиите во крвта.

За да го направат тоа, земале примероци од крв и го мереле крвниот притисок, додека учесниците во студијата носеле фитнес уреди за мерење на растојанието, времетраењето и темпото.

Учесниците носеа и ЕКГ сензор за да го снимаат нивниот пулс.

Резултатите покажаа дека сите три типа на аеробни вежби го подобруваат кардиоваскуларното здравје кај постарите возрасни лица, вклучувајќи го и намалувањето на крвниот притисок.

Меѓутоа, студијата покажа дека голфот има најголем ефект врз липидите (масти) во крвта и метаболизмот на гликозата, што го одржува нивото на шеќер во крвта стабилно.

И покрај помалиот интензитет на вежбање голф, подолгото времетраење и поголемата потрошувачка на енергија се чини дека имаат попозитивен ефект врз липидниот профил и метаболизмот на гликозата во споредба со нордиското одење и редовното одење, велат истражувачите.

Овие аеробни вежби соодветни на возраста може да им се препорачаат на здрави постари возрасни лица како форма на физичка активност за подобрување на здравјето и спречување на кардиоваскуларни болести, а исто така може да се користат како стратегија за третман за подобрување на кардиометаболното здравје кај оние кои веќе имаат кардиоваскуларни болести.

Синди Џодар , виша медицинска сестра во Британската фондација за срце, рече дека „секоја количина на физичка активност, без разлика колку долга или кратка, е добра за здравјето на срцето и циркулацијата“.

Тековните упатства препорачуваат 150 минути вежбање со умерен интензитет секоја недела, а тоа може да се подели на кратки сесии за да одговара на вашиот животен стил.

Почнувајќи да вежбате на подоцнежна возраст – дури и ако никогаш порано не сте правеле многу – сепак може да донесе здравствени придобивки, посочи таа и предупреди дека во случај на проблеми со срцето или циркулацијата, прво треба да се консултирате со лекар за избор на соодветна вежба.