АКО САКАТЕ АВОКАДОТО ДА ВИ УСПЕЕ ДОМА, ПОСАДЕТЕ ГО ВАКА: Сите ќе ви завидуваат кога ќе ја видат големината на плодот

0

Авокадото, необично тропско растение кое е се попопуларно кај нас, може да ни го збогати животот со самиот свој изглед. Не мислиме само на овошјето, туку и на дрвото авокадо, кое, се испоставува, може многу лесно да се одгледува дома. 

Постојат различни трикови за одгледување авокадо, а во овој текст ви даваме целосен водич „чекор по чекор“ кој ќе ви овозможи да добиете прекрасно дрво од најобичната семка од авокадо купено во продавница, кое можеби дури и да ве изненади со овошје .

Чекор 1

Кога купувате авокадо, внимавајте плодот да е зрел, но не премногу мек. Овошјето треба да биде темно зелено (или црно), без расипани делови. Трикот за проценување на доброто авокадо е ова: мора да биде меко на допир, но прстите да не тонат во него. Ако има стебло, откинете го. Ако под него има зелен дел, авокадото е ок. Ако е кафеаво, тогаш е презрело. Ако, пак, стеблото не може да се отстрани, тоа се уште не е зрело и не треба да се купува.

Чекор 2

Дома, пресечете го авокадото на половина, внимавајќи да не ја оштетите семката . Повторно пресечете половина на половина за да направите четвртина, бидејќи така најлесно ќе ја отстраните неоштетената семка. Бидејќи семката има своја тенка кожа, подобро би било да го излупите. Ќе забележите дека е светло кафена под темната кожа (овој чекор не е неопходен, но во следните фази ќе обезбеди почиста вода во која ќе го чувате авокадото).

Авокадо

Чекор 3

Подгответе 3 до 4 чепкалки за заби и проѕирен сад со чиста вода (тегла, пластична чаша или нешто слично). Вметнете чепкалки во излупената семка од 3 или 4 страни, внимавајќи да не прободете точно на т.н. пукнатина (вертикална бразда што се протега по должината на коската). Вака прободената семка, со подебелиот (порамен) крај надолу, ставете го во сад со вода, а чепкалките ќе се погрижат семката да не падне до крај во него (тоа е нивната единствена цел). Семката треба постојано да биде во вода, но само малку, некаде околу една третина од нејзината маса.

Чекор 4

Ставете го садот со семката на светло и топло место (по можност до прозорец) и почекајте. Променете ја водата на секои три дена. Во оваа фаза додека семката е во водата, доколку не сте ја излупиле, може да се случи лушпата да почне да паѓа, загадувајќи ја водата, што е погодна почва за развој на бактерии, а секако нетреба така.

Чекор 5

За околу две недели ќе се појави мал корен. Не се откажувајте ако овој процес трае подолго. Понекогаш може да трае и до 8 недели. Кога коренот ќе порасне до околу 15 см, растението е подготвено за пресадување.

авокадо

Чекор 6

Пресадувањето треба да се направи во саксија во која ќе може да се смести долг корен, па затоа не треба да биде помал од 10 cm во дијаметар. На неговото дно ставете камчиња за одводнување, а потоа истурете хумус. Горната половина од јамата треба да биде надвор од земјата. Бидејќи авокадото сака светлина и топлина, најдобро е да ја ставите саксијата во близина на прозорецот.

Тоа е тоа, го добивте вашето авокадо.

Дополнителен совет: Кога јамата целосно ќе се исуши, авокадото можете да го пресадите во поголем сад. Само внимавајте дека расте многу брзо, понекогаш дури и до таванот. Во ред е повремено да го потстрижувате, особено листовите одозгора, кои исто така ќе му дадат погуст и побогат изглед.